Amerikanska jungfruöarna

Amerikanska Jungfruöarna (U.S. Virgin Islands) är ett amerikanskt territorium som inte är en införlivad del av USA. Valutan är USD och det officiella språket är engelska. Värt att tänka på är att här råder vänstertrafik precis som i Storbritannien, inte högertrafik som i USA.

De Amerikanska Jungfruöarna utgör den västra delen av ögruppen Jungfruöarna i Västindien, medan den östra delen av ögruppen Jungfruöarna är de Brittiska Jungfruöarna.

De Amerikanska Jungfruöarna har ett subtropiskt klimat, med en regnsäsong som infaller under perioden maj – november. Den populäraste perioden för turister är december – maj. Under regnsäsongen kan det förekomma orkaner.

De tre största öarna

Amerikanska Jungfruöarna består av tre större öar och en stor samling småöar. De tre större öarna är Saint Thomas, Saint Croix och Saint John. Totalt bor det drygt 100 000 personer på de Amerikanska Jungfruöarna.

  • Saint Thomas har drygt 50 000 invånare och här ligger staden Charlotte Amalie, som med sina cirka 20 000 bofasta är Amerikanska Jungfruöarnas största stad. St Thomas har gott om resorter, barer och shoppingmöjligheter.
  • Saint Croix är den största av de tre öarna och här bor ungefär 60 000 personer. Trots detta har ön mer av småstadskaraktär än Saint Thomas.
  • Slutligen har vi Saint John, där det bara bor några tusen personer. Den här ön domineras av skogbeklädda kullar och är inriktad på ekoturism.

Exempel på intressanta dykplatser

Väggar

Salt River Canyon

Salt River Canyon ligger norr om St. Croix. Det är två väggar mitt emot varandra som skapar en slags dalgång under vattnet. Den här unika miljön är det många fiskar som uppskattar, bland annat stora stim av färgglada revfiskar som håller till kring väggarnas övre delar. I de många håligheterna på väggarna kan man se groupers, soldierfish och papegojfiskar. Går man längre ned under dyket hittar man bland annat havssolfjädrar och svart korall som växer på väggarna.

Vrak

WIT Shoal II

WIT Shoal II är ett hundra meter långt fraktfartyg som förliste i en tropisk storm år 1984. Sex månader efter förlisningen bogserades hon till sin nuvarande viloplats väster som Saba Island. WIT Shoal II är numera övervuxen med koppkoraller och svampdjur, och man kan se barracudor och groupers simma in och ut ur vrakets olika gömställen.

Butler Bay Wrecks

Norr om St. Croix ligger fem stycken vrak som är så nära varandra att man kan hinna ta en titt på samtliga under ett och samma dyk. Vill man ha tid att ta en närmare titt på varje vrak rekommenderar vi dock att man gör åtminstone två dyk för att slippa stressa.

Ett av skeppen, det som heter Northwind, går att se i 1980-talsfilmen Dreams of Gold: The Mel Fisher Story.

Cartanser Senior

Cartanser Senior är ett fraktfartyg som förliste på 1970-talet. Nu vilar det på 15 meters djup väster om Buck Island och har brutits sönder i flera delar.

Övrigt

Cow and Calf

Cow and Calf är två dyksajter som är lämpliga för nybörjare och som går att nå från både St. Thomas och St. John. Cow and Calf är fyllda av intressanta geologiska formationer, bland annat valv som går att simma igenom och som inte är längre ned än max 14 meter.

Vid Cow Rock finns en tunnel som slutar i ”Champagnekorken”, en lodrät öppning där vattenrörelserna skjuter ut dykaren som ur en nyöppnad champagneflaska.

Frederiksted Pier

Det här är ett annat exempel på en dykplats som fungerar bra även om man är nybörjare. Det är ett stranddyk vid piren på St. Croix västra sida. Där piren slutar är djupet drygt 15 meter; längre in mot land är det grundare. Kring pirens stolpar samlas bland annat sjöhästar, batfish och frogfish.

Eagle Shoals

Eagle Shoals ligger utanför St. Johns östra sida. Här ligger Katedralen, en stor öppen kammare som går att simma in i från flera olika håll.

French Cap

French Cap ligger en bra bit söder om St. Thomas och distansen gör att de flesta dykbåtar undviker att fara hit. Här finns bland annat stenspiror som sträcker sig från botten (cirka 30 meters djup) till ungefär 12 meter under vattenytan. Undervattensmiljön med sina många håligheter är en uppskattad boplats för bland annat bläckfiskar och muränor.