Många undrar om de kan dyka trots att de behöver glasögon eller linser för att se. Svaret är oftast ja. Om du bara har en lindrig synnedsättning kan du ofta dyka utan dina glasögon. Du ser kanske inte allt du skulle vilja se men du kommer fortfarande att få en fantastisk upplevelse med massvis med nya upplevelser. Om du kan njuta av en trädgård utan att ha dina glasögon så kan du få ut mycket glädje av att dyka utan glasögon.

Prescription Snorkel MaskOm du har en mer omfattande synnedsättning så kan det var omöjligt att dyka utan linser eller glasögon. Detta innebär dock inte att du inte kan dyka. Det finns flera olika lösningar som fungerar bra och låter dig dyka säkert. Använd aldrig dina vanliga glasögon eller linser när du dyker utan att först försäkra dig om att det är säkert att göra det. Vissa typer av linser och i princip alla glasögon är olämpliga att använda då man dyker då de kan splittras av trycket och man riskerar att få glasbitar i ögonen. Även mycket små glasbitar som lossnar kan om du har otur orsaka stora skador.

Det är relativt ovanligt att glasögon går sönder av trycket medan man dyker men glasögon går ändå inte att använda då de lätt orsakar att vatten läcker in i din mask. Skalmarna förhindrar att masken sluter tätt.  Glasögon som enbart fästs på näsan lossnar ofta vid dyk p.g.a det högre trycket. Linser är betydligt tunnare än glasögon och det är därför relativt vanligt att vissa typer av linser går sönder vid dyk. Fråga din optiker om dina linser är säkra att dyka i eller använd vår lösning nedan.

Lösningen om du använder linser

Om du använder dig av linser är lösningen på detta problem mycket enkelt. Använd mjuka linser när du dyker. Mjuka engångslinser fungerar utmärkt när man dyker och är en mycket kostnadseffektiv lösning. Mjuka linser kan anpassa sig efter trycker och du behöver därför inte oroa dig att de skall gå sönder såsom en mer rigid lins lätt gör. Det anses helt säkert att dyka med mjuka linser.

lensesDu behöver  inte heller oroa dig för att linserna skall ramla ut i masken med du dyker. Detta kan i teorin hända men det är i praktiken mycket ovanligt att det gör det. Våra vänner har loggat 100tals timmar med mjuka linser och har aldrig tappat en enda. Även om du skulle ha otur och en lins ramlar ut så är det så länge du håller dig lugn mycket otroligt att båda linserna skulle falla ut. Du kan med andra ord fortfarande se tillräckligt mycket för att säkert slutföra ditt dyk.

Om du köper billiga linser online hos en sidan såsom www.linser.com så behöver du inte oroa dig för att en av dina linser skall falla ut. Om linsen faller så att den irriterar dig är det mycket enkelt att lätta på masken ock skölja ut den. Om du inte redan är dykcertifierad så kommer du under dina instruktioner få veta hur man tar av, på och tömmer masken under vatten för att bli av med smuts såsom en lins som fallit ut.

Det är om du kan lokalisera linsen även möjligt att ta av masken, sätta in linsen igen, sätta på masken igen och tömma den på vatten. Detta är dock mest rekommenderat för mer erfarna dykare då det kräver att man kan hålla sig helt lugn i en stressande situation. Det kräver också att man är duktig på att sätta in sina linser. Oftast är det bättre att bara se linsen som förlorad. Att tappa en lins under ett dyk kommer som sagt troligen vara en mycket ovanlig upplevelse.

Lösningen om du använder glasögon

Om du använder glasögon är lösningen potentiellt lite mer avancerad. Du kan givetvis välja att använda linser när du dyker men jag känner många som bär glasögon men som inte tycker om att bära linser. För dessa är lösningen en mask med slipat glas. Det finns flera företag som till verkar och säljer slipade dykmasker som ger dig samma syn som du har med dina vanliga glasögon. Att köpa en slipad dykmask kan dock vara relativt dyrt och är därför kanske inte något man vill göra innan man vet om man kommer dyka regelbundet eller inte. Om man dyker regelbundet är det dock ett mycket bra inköp som ger en oslagbar dykupplevelse.