Cayman Islands

Cayman Islands är ett av Storbritanniens utomeuropeiska territorier i Karibien. Det består av tre öar: Grand Cayman, Little Cayman och Cayman Brac. Alla tre ligger i västra Karibien; söder om Kuba och öster om Yucatan, Mexico. Den bofasta befolkningen uppgår till ungefär 60 000 personer och huvudstaden heter George Town.

De tre öar som utgör Cayman Islands är alla toppar på en massiv bergskedja som heter Cayman Ridge och på vilka koraller började växa när topparna fortfarande täckta av vatten. Öarna består huvudsakligen av kalksten och är omgärdade av korallrev. Grand Cayman är med sina 197 kvadratkilometer betydligt större än de andra två öarna. Cayman Brac är bara 38 kvadratkilometer stor och Little Cayman är mindre än 29 kvadratkilometer.

Det finns ordnade dykturer till dykplatser kring alla de tre öarna.

Intressanta dykplatser i Cyaman Islands

Stingrockor

På 1980-talet började dykare mata stingrockor med bläckfisk på en plats utanför Grand Cayman och rockorna lärde sig snabbt att associera ljudet av motorbåtar med mat. Denna plats kallas numera Stingray City och är populär både bland dykare och snorklare eftersom det är så grunt. Stingrockor kommer hit året runt för att bli matade.

Vrak

Det finns flera vrak kring Grand Cayman och minst två utanför Cayman Brac. Ett av vraken utanför Cayman Brac är MV Captain Keith Tibbetts som sänktes med flit här år 1996. Det är ett hundra meter långt ryskt stridsskepp som idag är fyllt av marina djur och växter, inklusive väldigt vackra svampdjur.

Ett av vraken utanför Grand Cayman är skeppet USS Kittiwake som sänktes med flit år 2011 för att bilda ett artificiellt rev utanför Seven Mile Beach. USS Kittiwakes fem däck blev snabbt hem åt många olika sorters fisk, bland annat groupers och squirrelfish. Här växer också svampdjur, sjögurka, med mera. USS Kittiwake ligger på den sandiga bottnen på cirka 17 meters djup. Att utforska interiören är något som enbart erfarna dykare med vrakdykningscertifiering bör göra, men det finns massor att se utifrån så detta är ett dyk som passar även nybörjare.

Väggar

Bloody Bay Wall East and West ligger utanför Little Cayman. Väggen startar på cirka 8 meters djup och fortsätter därifrån ned i bråddjupet. På väggen växer bland annat svarta koraller och brandgula svampdjur av typen elefantöra.

Three Fathom Wall är en annan vägg utanför Little Cayman, och den ligger i anslutning till Bloody Bay Wall med startar redan på 6 meters djup. Även här finns gott om brandgula svampdjur, tillsammans med röda, gula och gredelina.

Wilderness Wall ligger söder om Cayman Brac och är känd för att fortfarande ha en stor mängd koraller som är i väldigt gott skick. Ibland kommer stora pelagiska fiskar hit. En bit utanför väggen står en imponerande pinnacle.

Övrigt

Eden Rock & Devil’s Grotto

Det här är ett populärt dyk eftersom det kan göras från stranden och fungerar bra även för nybörjare. Här finns vackra koraller, och intressanta överhäng och andra utstickande formationer att simma igenom. Här lever stora mängder småfisk som i sin tur lockar till sig större rovfiskar.

Babylon

Babylon är en stor pinnacle i anslutning till North Wall utanför Grand Cayman. Den startar på 12 meters djup och fortsätter nedåt. Här lever bland annat stora mägder svampdjur.