Dykning Sydostasien

Sydostasien är ett enormt område med fantastiska dykmöjligheter. Här nedanför hittar du information om några av våra favoriter.

Rent generellt vi vill tipsa om att den som funderar på att boka en dykresa till ett land i Sydostasien kollar upp i förväg hur pass påverkat landet är av monsunen och anpassar sig efter det. Vissa länder i Sydostasien påverkas markant av monsunen, och i sådana länder är det inte ovanligt att utbudet av dykoperatörer är betydligt mindre under lågsäsongen eftersom de helt enkelt håller stängd då. Det handlar inte bara om att det finns färre turister på plats att sälja dykturer till, utan också att monsunen kan orsaka försämrad sikt under vattnet. Det finns också vissa dyksajter som man av säkerhetsskäl inte bör besöka under monsunen på grund av vindar och strömmar.

asien

Scuba diving i Filippinerna

Filippinerna är en önation som består av över 7 000 större och mindre öar i Stilla havet. Sjöfarten har givetvis en lång och stark tradition här, och många dykare väljer att utforska några av de många skepp som förlist i filipinernas vatten. Ett sjunket skepp hinner inte ligga länge här innan det blir boplats åt olika växter och djur, så även om man inte vill dyka in i själva vraket brukar det finnas mycket att se och uppleva kring ett sjunket skepp.

Ett exempel på en populär dykplats är naturhamnen Subic Bay. Här finns en lång rad förlista skepp från olika tidsepoker, eftersom den naturliga hamnen alltid har varit lockande för sjöfarare. Här kan du till exempel se det sjunkna spanska skeppet San Quentin som legat här sedan det spansk-amerikanska kriget under slutet av 1800-talet. San Quentin vilar på cirka 12 meters djup, i ett område som vanligen inte har några starka strömmar. Den ideala tiden för att besöka San Quentin är november – maj. Ett annat exempel på ett skepp som ligger på bottnen i Subic Bay är kryssningsfartyget New York (även känt som Saratoga / Rochester) som är från samma tidsepok som San Quentin. Är du sugen på ett grunt dyk? Det ångdrivna fraktskeppet El Capitans styrbordssida befinner sig inte mer än 6 meter under ytan, och här brukar sikten vara riktigt bra eftersom så mycket solljus når ned.

Scuba diving i Fiji

fijiRepubliken Fiji består av cirka 330 öar och över 500 skär. Drygt hundra av öarna har permanentboende människor. Fiji ligger i Melanesien, cirka 200 mil nordöst om Nya Zeelands North Island. Fijis totala landyta är ungefär 18300 kvadratkilometer. De två största öarna heter Viti Levu och Vanua Levu, och här lever cirka 85% av landet befolkning.

Exempel på populära dykplatser i Fiji är Cats Meow, Lomaiviti Reef, Mt Mutiny och Ravais Wives. Fiji har både barriärrev och atoller att utforska för dykaren. De yttre reven skyddar de inre reven, och livsvillkoren för levande organismer varierar stort mellan dessa två revtyper. Om du har tid under din dykresa är vårt tips därför att du utforskar både inre rev och yttre rev. Den inre miljön i förhållandevis stängda atoller är också speciell och väl värd ett besök.

Vattnen kring Fiji är som varmast i januari – maj, medan augusti – november är den kallaste tiden på året. Man kan räkna på vattentemperaturer på uppemot 30 grader C under den varma årstiden. Den kalla årstiden är inte direkt kall med svenska mått mätt – det är ovanligt med vattentemperaturer under 23 grader C.

Scuba Diving i Malaysia

Monarkin Malaysia består av områden som tidigare var brittiska besittningar på Malackahalvön och norra Borneo. Mellan Malackahalvön och Borneo ligger det Sydkinesiska havet, som är en del av Stilla havet och som bjuder på många fantastiska dykmöjligheter. Den del av Malaysia som ligger på Malackahalvön brukar kallas för Västmalaysia medan den del av Malaysia som ligger på ön Borneo kallas för Östmalaysia.

malaysiaBåde Västmalaysia och Östmalaysia har slättland nere längs kusten och skogbeklädda berg i inlandet. När man bokar sin dykresa till Malaysia kan det vara bra att tänka på att landet påverkas av både den sydvästliga monsunen (april – oktober) och den nordöstlig monsunen (oktober – februari).

Jämfört med sin granne Thailand får Malaysia betydligt färre besök av svenska turister, och detta gäller även dykturisterna. Detta är lite synd med tanke på vad Malaysia har att erbjuda oss dykare. Till exempel beskrev den berömde marinbiologen Jacques Cousteau vattnen kring Malaysias Sipadan Island som ”ett himmelrike under vattnet”. Här finns fantastiska korallrev som bebos av en myriad av olika revlevande organismer – inklusive massor av färgsprakande revfiskar.

Om det är rockor och sköldpaddor du vill se när du dyker är vårt tips en tur till vattnen kring den lilla ön Sangalaki. Här finns bofasta rockor som lever här året runt. Vad gäller havsköldpaddor så parar de sig här och lägger sedan sina ägg på öns stränder. Så småningom kläcks äggen, och de små sköldpaddorna kravlar sig ned i havet i stora skaror – en fantastisk syn.

Inte långt från ovan nämnda Sipadan Island ligger Pulau Layang-Layang, som är berömd för sina hammarhajar. Under april och maj samlas medlemmar av arten Flerhornig hammarhaj (Sphyrna lewini) här för att para sig. Pulay Layang-Layang är en atoll som består av 13 korallrev. Atollen, som är cirka 14 kvadratkilometer stor, ligger ungefär 30 mil från Borneos kust. Vattnen kring atollen är mycket djupa och sträcker sig ned till 2 000 meter! Detta enorma djup är en av anledningarna till att pelagiska fiskar, såsom hammarhajarna, tycker om att simma omkring här. Förutom hammarhajar kan man till exempel på syn på enorma valhajar kring atollen.

Pulau Layang-Layang rekommenderas inte för oerfarna dykare eftersom strömmarna här kan vara mycket starka. Dessutom kan siktdjupet ibland vara för bra. Det kanske låter konstigt, men sikten kan vara så bra att dykare blir förvirrade och tappar orienteringsförmågan. Vattentemperaturen brukar ligga i spannet 25 – 30 grader C. Att dyka här under november, december och januari rekommenderas inte, eftersom det finns risk för att monsunen skapar farliga vattenförhållanden under dessa månader. Generellt sett är mars – augusti den populäraste tiden på året att dyka vid Pulau Layang-Layang.

Scuba Diving i Thailand

thailandThailand är en destination som verkligen har ett hårt grepp om den svenska folksjälen och enorma skaror svenskar besöker det här landet varje år. Det finns också många svenska som bår i Thailand under hela eller delar av året. Allt detta innebär att det är möjligt att få tag på svenska dykinstruktörer för den som vill kunna ta sitt dykcertifikat med en instruktör som kan förklara saker på svenska. Det finns också gott om svenska dykare som ordnar dykturer för besökare.

Thailand ligger nära ekvatorn och har varmt väder året runt, särskilt nere vid havsnivån. Vädret påverkas av monsunerna, först av den sydvästliga monsunen som ger varm och molnigt väder under maj – september och sedan av den nordöstliga monsunen som ger svalare och torrare väder från och med november till mitten av mars.

Dykturer ordnas både till Thailändska golfen i väster och Andamansjön i öster. Generellt sett brukar Thailändska golfen vara mer populär än Andamasjön i maj – oktober eftersom Andamansjön under denna period brukar få mer regn.

Thailand har över 2 km kust och en stor skärgård med ett myller av öar, kobbar och skär. Två av de mest berömda (och välbesökta) destinationerna för dykare är Koh Samui och Phuket, men det finns väldigt mycket mer att utforska för den som vill.

Ett av våra favoritställen är den lilla skärgården Similan Islands som ligger i Andamansjön. Hela området har varit nationalpark sedan år 1982 och är mycket välbevarat. På den östra sidan hittar man korallrev och sandiga områden när man dyker. På västra sidan karaktäriseras undervattensmiljön istället av stora granitstenblock. Vid Elephant Head Rock finns vad som närmast kan beskrivas som en labyrint av stenbumlingar att försöka ta sig igenom. Tänk dock på att strömmarna är svårförutsägbara här.