Galapagosöarna

Galapagosöarna är en ecuadoriansk ögrupp som ligger cirka 90 mil väster om Ecuadors fastland. Det isolerade läget ute i Stilla havet har gjort att Galapagosöarna har en hög grad av endemiska arter. Detta gäller inte bara på land utan även nere i vattnet kring öarna, så när man dyker här kan man se arter som inte existerar någon annan stans i världen.

Galapagosoarna

Galapagosöarna består av 19 större öar plus diverse kobbar och skär som alla bildats av vulkanisk aktivitet. Den största av Galapagosöarna heter Isabella och ligger precis på ekvatorn.

97% av ögruppen är en nationalpark. Ögruppen blev nationalpark redan år 1959, då det endast fanns tre bosättningar och totalt 1500 bofasta på öarna. Galapagosöarna togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 1978. Vattnet kring Galapagosöarna blev marint naturreservat år 1986.

Totalt finns det cirka 25 000 bofasta på Galapagosöarna, fördelade över fem öar, och de flesta boende här har spanska som förstaspråk.

Att dyka kring Galapagosöarna

turtleGalapagosöarna ligger där flera havsströmmar möts, vilket har skapat en unik livsmiljö. Det isolerade läget innebär också att en hög grad av arterna är endemiska.

Den som vill dyka här bör vara bra på att hantera strömt vatten. Drivdyk är vanliga. På visa ställen rör sig strömmen nedåt istället för parallellt med ytan.

Dykning sker kring Galapagosöarna året runt, men den mest välbesökta tiden är juli – november. Detta beror bland annat på att chansen att få se valhajar är som högst då.

Du kan hitta mer information om vattenförhållandena längre ned på denna sida.

Att dyka kring Isabela

Isabela är den största av Galapagosöarna och ligger tvärs över ekvatorn. Staden som ligger här, Puerto Villamil, är dock bara den tredje största i ögruppen. Isabela är bland annat hem åt Galapagospingviner och sjölejon.

Ett populärt dykställe i anslutning till Isabela är Roca Redonda som ligger utanför Isabelas norra kust. Roca Redonda är en undervattensvulkan där man brukar kunna se stora grupper av barracudas, galapagoshajar och hammarhajar. Roca Redonda rekommenderas inte för nybörjare, eftersom vattenströmmarna kan vara både starka och oberäkneliga.

haj

Att dyka kring Santa Cruz

På ön Santa Cruz ligger Puerto Ayora, som är ögruppens största stad. Santa Cruz är också den ö där du hittar Charles Darwin Research Station och högkvarteret för Galapagos National Park Service. Santa Cruz omgärdas av mangroveträd som bildar en viktig barnkammare för många marina arter. Det finns också en berömd flamingolagun här.

Från Santa Cruz sker en del dykning direkt från land, men det är också vanligt att ta en båttur ut en bit från ön för att komma närmare åtråvärda dykställen.

Ett exempel på ett populärt dykställe är Academy Bay där man brukar kunna få se hajar, muränor, rockor, sjölejon och marina leguaner. Här finns flera lugna områden som rekommenderas för dykare som inte är vana vid strömmar. Det är dock viktigt att välja med omsorg och hålla koll på vart man är, för det finns platser kring Academy Bay där strömmen är stark.

Väster om Santa Cruz ligger en spira som kallas för Nameless Rock. Den som klarar av att dyka här kan få se en fantastisk samling av mjuka koraller och havssvampar, och stora pelagiska fiskar brukar hålla till här. Man måste dock vara på sin vakt mot strömmarna, som ibland drar dykaren nedåt mot botten istället för att bara röra sig parallellt med ytan.

Att dyka kring San Cristobal

På San Cristobal ligger Puerto Baquerizo Moreno som är Galapagosöarnas näst största stad. Ett populärt dykställe är Pitt Point, där man kan dyka bland stim av snappers, grunts och jacks. Här lever också flera arter av sulor som man kan få se komma neddykande i vattnet för att försöka fånga något att äta. Pitt Point rekommenderas inte för dykare som inte har gedigen erfarenhet av att hantera strömmar.

Att dyka kring Fernandina

havsleguanFernandina är den av Galapagosöarna som ligger allra längst åt väster, och det är en mycket ung ö som fortfarande är vulkaniskt aktiv. År 2009 skedde ett vulkanutbrott här där lava flödade ut ur vulkanen La Cumbre under några timmars tid. Det finns inte någon bofast befolkning på Fernandina och dykare brukar bara besöka med båt över dagen.

Eftersom Fernandina fortfarande får utbrott finns det inte så mycket växtlighet här förutom en del mangrove vid stränderna, men det innebär inte att det saknar djur. I området Punta Espinoza lever hundratals marina leguaner som solar sig på svarta lavastenar, och Fernandina är också en populär viloplats för galapagospingviner och sjölejon.

Den berömda galapagosskarven bor på Fernandina, en skarv som under evolutionens gång förlorat sin flygförmåga och som man kan få se komma dykande ned efter mat när man befinner sig under vattnet nära Fernandina.

Ett populärt dykställe är Cape Douglas där man brukar få se pingviner simma förbi, liksom pälssälar, sjölejon och marina leguaner. Drivdyk är vanligast här eftersom strömmen är stark. Cape Douglas bör undvikas när det är blåsigt.

Att dyka kring Darwin

Med en landyta på en kvadratkilometer är Darwin är en av de minsta av de 19 öarna. Det finns inte någon ordnad hamn eller landstigningsplats, så de flesta dykare som kommer hit dyker från båten. På Darwin bor pälssälar, sjölejon och marina leguaner, och det är inte ovanligt att få se valar, rockor och havssköldpaddor i vattnet kring ön. Att Darwin är så pass otillgänglig innebär att det är få personer som dyker här.

En dykplats som inte bör missas är El Arco, där man brukar kunna få se både valhajar, hammarhajar, silkeshajar, galapagoshajar och fläckig örnrocka. Många dykare väljer att röra på sig så lite som möjligt i vattnet för att inte störa djuren. Man låter helt enkelt alla dessa majestätiska varelser defilera förbi i sin egen takt istället för att dykaren ska simma omkring.

En bit ifrån ön Darwin ligger ön Wolf. Det är inte tillåtet att gå iland på Wolf, utan dykning sker enbart från båtar. Precis som Darwin omgärdas Wolf av ett fantastisk marint liv och det är inte många dykare som tar sig hit. (Ön Wolf ska ej förväxlas med vulkanen Wolf, som ligger på ön Isabela. Både ön och vulkanen har fått namn efter samma forskare.)

Att dyka kring Santiago

Ett av de populäraste dykställen kring ön Santiago är Cousin’s Rock, som ligger nordöst om ön. Här finns sluttningar och branta stup under vattnet, och här växer välbevarade bestånd av Antipathes galapagensis (Galapagos Black Coral, en korall som trots sitt namn är gul snarare än svart). Bland korallerna lever djur som sjöhästar, nakensnäckor och bläckfiskar. Strömmarna är medelhårda.

Allmän information

Strömmar med mera

Som nämnts ovan finns det många dykställen kring Galapagosöarna som karaktäriseras av strömmar som kan vara både starka och oberäkneliga, inklusive strömmar som drar dig nedåt. Man bör därför alltid noga efterforska vad som gäller innan man fattar några beslut om var någonstans man ska dyka. Tänk också på att förhållandena uppe vid ytan kan vara tuffa, men rejäla vågor.

Visibilitet

Visibiliteten är vanligen kring 10 – 20 meter, ibland uppemot 30 meter. Visibiliteten beror till stor del på hur mycket plankton det är i vattnet. Under de varmaste månaderna är det mer plankton och därmed sämre sikt, men den stora mängden plankton innebär samtidigt att många vattenlevande djur lockas dit så det är inte per automatik så att dykupplevelsen blir bättre på vintern än på sommaren.

Väder och temperatur

medelhavet muranorVattentemperaturen kring Galapagosöarna brukar hålla sig i spannet 20-28° C. Galapagosöarna ligger precis vid ekvatorn, men Humboldtströmmen för med sig svalt vatten hit.

Den varma säsongen infaller december – maj. Då är dagarna vanligen varma och soliga, med hög luftfuktighet och knappt någon vind. Då och då infaller rejäla regnskurar. Havet brukar vara förhållandevis lugnt.

Under perioden juni – november infaller den kalla säsongen, med kyliga vindar från syd och sydost. Det regnar ofta, vanligen i form av lätta duggregn, och dimma är inte ovanligt. Det är inte kallt med svenska mått mätt, utan temperaturen burkar hålla sig över 20° C på dagtid och sedan sjunka något nattetid.

Generellt sett regnar det mer på de höga vulkantopparna än nere vid havsnivån. Hur pass mycket regn en viss ö eller del av en ö brukar få visas av hur vegetationen där är. Om vegetationen karaktäriseras av växter som är anpassade för ett liv i torka kan man räkna med att området förmodligen inte får särskilt mycket regn under ett genomsnittligt år.

Korta fakta om Galapagosöarna

  • Ecuador har sedan år 2000 inte någon egen valuta utan USD är den officiella valutan i landet. Detta gäller även på Galapagosöarna. Att bara ta med sig hundradollarsedlar är inte en bra idé, du kommer förmodligen att behöva betala småsaker och det är inte säkert att mindre näringsidkare kan växla. Höga avgifter på bank- och kreditkortsanvändning förekommer.
  • Det officiella språket på Galapagosöarna är spanska.
  • Flyg till Galapagosöarna utgår vanligen ifrån José Joaquín de Olmedo International Airport (GYE) i Guayaquil som är Ecuadors största stad, eller från Mariscal Sucre International Airport (UIO) i huvudstaden Quito.I Galapagosöarna finns det en flygplats på Isla San Cristobal och annan på Isla Baltra.