Hawaii

Hawaii erbjuder underbar dykning med mycket att uppleva och se. Ön är en del av USA men ligger långt från fastlandet, ute i Stilla havet. Rent geografiskt är Hawaii en del av Polynesien. När det gäller dykning har alltså Hawaii mer gemensamt med andra polynesiska ögrupper än med till exempel dykning i Florida eller dykning i Kalifornien, trots att Hawaii politiskt är en del av USA. Att Hawaiiöarna ligger så långt från fastlandet har gjort att många endemiska arter har utvecklats här, inte bara på land utan också i vattnet. Många av de djur och växter som du kommer att se när du dyker i dessa vatten finns inte någon annan stans i världen.

hawaii

Den amerikanska delstaten Hawaii omfattar nästan hela ökedjan Hawaiiöarna, en ökedja som består av hundratals vulkaniska öar som sträcker sig som ett pärlband över 2 400 kilometer. De åtta huvudöarna ligger i den sydöstra änden av det här pärlbandet och heter Niihau, Molokai, Maui, Kauai, Oahu, Lanai, Kahoolawe och Hawaii. Det är från ön Hawaii som hela delstaten Hawaii har fått sitt namn. För att undvika förväxlingar kallas ön Hawaii ofta för The Big Island. Den är den i särklass största ön i delstaten Hawaii och har också den allra största befolkningen.

Hawaii är en enormt populär dykdestination, särskilt bland folk från USA:s fastland. De flesta väljer att ha The Big Island, Maui, Kauai eller Oahu som bas eftersom det är på dessa öar som det finns mest service och välutvecklad turistnäring. Detta innebär i sin tur att dykställena kring just The Big Island, Maui, Kauai och Oahu är mycket välbesökta. Vill man ha något mer ostört som inte besöks av så många dykare varje år får man ge sig iväg lite längre ut.

Vattnet kring Hawaii är varmt året runt. Under vintern (november – april) ligger vattentemperaturen kring 20 – 24 grader C, och på sommaren (maj – oktober) ökar den till 25 – 27 grader C. Orkansäsongen infaller under sensommaren och hösten, då tropiska lågtryck kan komma in från sydost. Dykning äger rum året runt på Hawaii, men under orkansäsongen måste man vara redo att ställa in dykturen med kort varsel om en orkan eller storm skulle visa sig vara på väg.

Scuba diving kring Maui

Maui är den näst största ön i ögruppen Hawaii och ligger cirka 400 mil från USA:s fastland. Maui består av två vulkanberg som förbinds av en smal landtunga.

Molokini Crater är ett marint naturreservat utanför Maui där scuba diving är tillåten. Här finns ett revsystem att utforska, och visibiliteten brukar i genomsnitt vara bättre än 30 meter. Moloniki Crater är framförallt känd för sina Hawaiian Garden Eels och Long-Nose Hawk Fish. Här finns även möjlighet hatt se White Tip Reef Sharks och Manta Rays.

hawaii fiskMoloniki Backwall är ett fantastiskt dyk längs ett 90 meters stup under vattnet. Man bör ha viss erfarenhet för att dyka här, för strömmen är stark. Visibiliteten är ofta bättre än 45 meter. På stupet lever många olika sorters koraller och havssvampar. Många djur använder sprickor i stupet för att gömma sig, bland annat krabbor, räkor och humrar. Djupet och tillgången på mat gör Moloniki Backwall till ett populärt tillhåll för Gray Reef Sharks.

Området kring Maui innehåller flera lugna vattenområden där knölvalar tycker om att tillbringa vintern i förhållandevis grunda vatten när stranden. När det börjar bli höst uppe i Alaska simmar de söder ut tills de når Maui. Honorna föder sina ugnar i det varma vattnet, så om man har tur får man se knölvalsgrupper som består av både vuxna djur och nyfödda ungar när man dyker utanför Maui under vinterhalvåret. The Hawaiian Island Humpback Whale National Marine Sanctuary omfattar områden kring Maui, Kauaii, Lanai och Molokai.

Små knölvalsungar behöver andas oftare än de vuxna djuren, så hela flocken tenderar undvika att dyka djupt tills ungarna har växt till sig. Det är givetvis extremt viktigt att inte på något sätt störa knölvalarna. Låt valarna komma till dig istället för tvärt om. De knölvalar som regelbundet återvänder till Maui har vant sig vid att scuba divers inte är farliga och kommer gärna fram och ”inspekterar” människor och båtar om de får göra det på sina villkor. Det är mycket viktigt att alla människor följer dessa regler för att knölvalarna ska må bra och för att de ska fortsätta se dykare och turister på valsafari som någonting som är intressant snarare än något som är irriterande eller farligt.

Slutet på februari och hela mars månad rekommenderas för den som vill dyka med knölvalar i de här vattnen, men knölvalarna börjar anlända redan under hösten så om man har tur får man se dem redan då – eller så får man höra dem. Knölvalarnas sång brukar kunna höras i 6 – 18 minuter i taget. Ibland upplevs den av dykare snarare som basvibrationer som känns i kroppen än som vibrationer än som ljud som uppfattas av öronen.

Scuba diving kring Kauaii

Kauaii är den fjärde största ön bland Hawaiiöarna och har en landyta på drygt 1450 kvadratkilometer. Geologiskt är Kauaii den äldsta av alla de stora Hawaiiöarna och här finns cirka 70 000 bofasta innevånare. Kauaii brukar delas in i fyra sektioner: North Shore, South Shore, West Side och Coconut Coast.

dykninh hawaiiI vattnen kring Kauaii finns det gott om formationer som bildats när glödhet lava stelnade mycket snabbt för 6 miljoner år sedan. Här finns val, åsar, spiror, grottor och annat intressant att utforska under ett dyk. Här finns också vackra korallrev som vimlar av liv, inklusive de stora gröna havssköldpaddor som lokalt kallas för Honu. Det är förbjudet att vidröra eller på annat sätt störa havssköldpaddorna.

Mana Crack som ligger öster om Kauaii karaktäriseras av en drygt 1,5 mil lång undervattensås. Här är det vanligt att man ser hajar och andra stora fiskar. En fördel med den östra sidan av Kauii är att många dykare undviker den på grund av passadvinden, så om man är en erfaren dykare som kan hantera vindförhållandena kan man få vara tämligen ifred på dykplatserna. Black Coral Arch och Dragons Head är två ställen som absolut inte bör missas.

Exempel på mindre öar

Ett tips för dig som vill upptäcka något annat än de fyra stora öarna under dyksemestern i Hawaii är ön Molokai, som ligger nära Hawaiis största barriärrev. En majoritet av dykplatserna här rekommenderas inte för nybörjare, vilket automatiskt drar ned på besökarantalet. Att Molokai inte är någon av de fyra stora öarna gör också att färre personer dyker här. Exempel på fina dykplatser längs barriärrevet är Fish Rain, Fish Bowl, Hole in the Wall och The Cove.

I vattnen kring ön Lanai kan du utforska fascinerande formationer som tillkommit då het lava kylts av snabbt och stelnat. Här finns gott om grottor, tunnlar, valv, spiror och liknande att upptäcka. Fram till 1990 fanns det bara ett enda hotell på Lanai (en byggnad som brukade husera det stora ananasföretagets gäster) men numera finns det lite fler boenden att välja på, även om utbudet fortfarande är begränsat. Vattnen kring Lanai har något för alla, inklusive dykplatser som är lämpliga för nybörjare. Exempel på populära dykplatser är Turtle Haven, Shark Fin, Sergeant Minor, Sergeant Major, Houlopo’e Bay och Fish Rock.

En annan ö i delstaten Hawaii som är väl värd ett besök för den som är intresserad av dykning är Ni’ihau, som ligger cirka 27 km från Kauai. Om du är en erfaren dykare rekommenderas dyk vid Lehua Gardens, The Keyhole, Stairway to Heaven och Pyramid Point. Beroende på vilken tid det är på året kan man få se hajar, valar, rockor, havssköldpaddor, munksälar, och enorma stim av olika sorters färggrann revfisk. Många dykare som besöker Ni’hiau har Kaunai som bas och gör dagsturer till Ni’ihau. Båtturen mellan Kauani och Ni’ihau tar vanligen 1,5 timmar om vädret är bra, men kan ta tre timmar eller mer om vädret är dåligt.