Jamaica

Jamaica är en önation belägen cirka 145 km söder om Kuba. Geografisk ingår Jamaica i ögruppen Stora Antillerna. Jamaica är den tredje största av de västindiska öarna och här bor ungefär 3 miljoner människor. Jamaicas inland är bergigt, och på högre höjder kan det vara betydligt svalare än nere på de vita sandstränderna. Den största staden är huvudstaden Kingston där över 900 000 av öns befolkning är bosatt.

Jamaica har ett varmt klimat året runt, men den populäraste dyksäsongen är juni – september när det är som varmast i vattnet. Den genomsnittliga vattentemperaturen brukar vara 26-29 grader C i april – oktober, och 24-26 grader C i november – mars. Under regnsäsongen kan sikten påverkas negativt. När det inte är regnsäsong är det vanligt med en visibilitet på flera meter. När det är regnsäsong kan det sjunka till 75 cm eller sämre. Tänk också på att Jamaica precis som övriga Karibien har en orkansäsong och att dess utsträckning och intensitet kan variera från år till år.

Jamaicas undervattensmiljö har drabbats hårt av föroreningar, överfiskning och ansvarslösa dykare, men på senare år har hårdare regelverk instiftats för att försöka vända utvecklingen. Det marina djur- och växtlivet kring Jamaica är dock inte alls lika friskt som kring till exempel Aruba. Är det enbart vackra fiskar och koraller man är ute efter finns gott om öar i Karibien som är ett bättre val än Jamaica. Jamaica är däremot fortfarande mycket populärt bland dykare som är intresserade grottor, tunnlar, vrak och liknande. Dessutom finns det förstås fortfarande ett intressant marint liv här – det är bara inte riktigt lika fantastiskt som i vissa andra delar av Karibien.

Exempel på intressanta dykplatser i Jamaica

SS Kathryn

SS Kathryn är en minröjare från andra världskriget. Hon sänktes med flit utanför Ochos Rios för att skapa ett artificiellt rev. SS Kathryn är idag bevuxen med koraller, svampar, med mera. Om man är nybörjare bör man nöja sig med att utforska vraket utifrån. Dykare med vrakdykningscertifiering kan simma in.

Port Royal

Port Royal var en gång i tiden en riktig sjörövarstad på Jamaica där romen flödade. Under 1600-talet växte staden i snabbt takt och till slut bodde ungefär 6 500 personer här. Det började bli ont om mark och land som tidigare inte ansetts lämpligt att bygga på fylldes nu upp med bostadshus. Dessutom blev det populärt att bygga tunga och höga stenhus istället för de låga trähus som funnits här tidigare, och som var mer lämpade för byggnation på lös blöt sand.

Den 7 juni 1692 drabbades Jamaica av en stark jordbävning med efterföljande tsunami. Hela ön skakades om, men för staden Port Royal blev konsekvenserna särskilt illa eftersom den låg precis vid havet och var byggd på sand, samt på grund av ovan nämnda förändringar i byggtekniken. Jordbävningen gjorde att den blöta sanden som Port Royal byggts på förvandlades till något som påminde om kvicksand och rann ut i hamnen. Nästan hela norra delen av staden sjönk ned i sanden eller gled ut havet, och resterna av norra Port Royal kan man nu utforska under dykturer. Man måste ha ett särskilt tillstånd från de lokala myndigheterna för att få dyka där, men det är inte svårt att ordna om man vänder sig till någon av de licensierade dykoperatörerna.

Port Royal har bland annat utforskats i National Geographic Channels program ”Wicked Pirate City”.

Tronrummet

Tronrummet ligger på västra sidan av ön Jamaica, utanför Negril. Tronrummet är en stor undervattensgrotta belägen cirka 18 meter under vattenytan. Här inne finns en enorm svamp (Porifera) av typen elefantöra som ser ut som en tron, därav namnet tronrummet. Här inne växer också en hel del andra svampar.

Widowmaker’s Cave

Widowmaker’s Cave ligger i Montego Bay och brukar frekventeras av bland annat papegojfiskar och barracudor. Om man vill utforska grottan nerifrån eller uppifrån är en smaksak. Vissa föredrar att simma ned till botten av den på cirka 24 meters djup, simma in genom öppningen där och sedan stiga uppåt inuti grottan, tills de når den lilla skorstensöppningen på cirka 9 meters djup och simma ut genom den. Andra föredrar att göra tvärt om, det vill säga simma in i grottan på 9 meters djup och sedan lämna grottan nere på 24 meters djup.

Marinparker

Kring ön har det inrättats flera marinskyddsområden, bland annat i Montego Bay och Negril. I dessa parker är det bland annat förbjudet att skörda korall. Det är tillåtet att dyka, men särskilda regler gäller. Bland annat är det vanligt att handskar är förbjudna, eftersom man vill tvinga dykarna att vara mer försiktiga.