Medelhavet

Medelhavet ligger mellan de tre kontinenterna Europa, Afrika och Asien och är en enormt populär destination för semestrande svenskar. Här finns massor av intressanta dykställen att utforska fördelade över många olika länder. Medelhavets yta är ungefär 2,5 miljoner kvadratkilometer så det är ett stort område att dyka sig igenom.

medelhavet

Medelhavet är förbundet med Atlanten via Gibraltar sund och med Svarta havet via Bosporen. Den 163 km långa Suezkanalen, som färdigställdes år 1869, knyter ihop Medelhavet med Röda havet.

Medelhavsländer

Det finns många länder att välja mellan för den som vill dyka i Medelhavet. Om man vill dyka längs Medelhavets norra kust kan man ha Spanien, Frankrike, Monaco, Italien, Slovenien, Kroatien, Bosnien och Herzegovina, Montenegro, Albanien, Grekland eller Turkiet som bas. Spanien ligger längst västerut, mot Atlanten till, medan Turkiet ligger längst österut av dessa länder.

Turkiet fungerar därmed även som bas om man vill dyka längs Medelhavets östra stränder. Längs medelhavets östra stränder ligger även länderna Syrien, Libanon och Israel. Vissa av dessa länder är i skrivande stund politiskt instabila och kan inte rekommenderas för dykresor. Införskaffa alltid aktuell information om det säkerhetspolitiska läget innan du bokar någon dykresa.

medelhavet 1Det samma gäller för den som vill dyka längs Medelhavets norra kust. Här ligger länderna Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Egypten.

Två önationer ligger i Medelhavet: Malta och Cypern.

Det finns också en del små geografiska områden i Medelhavsområdet som kontrolleras av Storbritannien: Gibraltar vid Gibraltar sund och de suveräna basområdena Akrotiri och Dhekelia på Cypern. Värt att nämna i sammanhanget är också de nordafrikanska städerna Ceuta och Melilla, samt vissa närliggande småöar, som alla står under spansk kontroll. (Marocko gör dock anspråk på dem.)

Oceanografi

I förhållande till Medelhavets storlek är Gibraltar sund väldigt smalt och utbytet mellan Medelhavet och Atlanten är därför mycket begränsat. Förbindelserna till Svarta havet och Röda havet är ännu smalare. Allt detta påverkar Medelhavet på många olika vis. Till exempel är tidvattenskillnaderna inte alls lika stora som i Atlanten.

Avdunstningen av vatten från Medelhavet är större än den mängd vatten som regn och floder fyller på havet med, så ett tillflöde av vatten från Atlanten är nödvändigt för att bibehålla vattennivån. Avdunstningen är särskilt hög i Medelhavets östra del, vilket gör att salthalten blir högre ju längre öster ut man kommer.

Vatten från Atlanten, som inte är lika salt som Medelhavets genomsnitt, strömmar in vid Gibraltar sund. De värms upp och rör sig österut, ända till Levanten där det sjunker ned och rör sig västerut. Medelhavet karaktäriseras alltså av ytvatten som rör sig öster ut och djupare vatten som rör sig väster ut.

Under en period som inföll för 5-6 miljoner år sedan stängdes Gibraltar sund upprepade gånger och Medelhavet kunde inte längre fyllas på med vatten från Atlanten. Eftersom avdunstningen från Medelhavet är större än tillflödet av vatten från regn och floder innebar varje stängning av Gibraltar sund att Medelhavet började torka ut, och i vissa fall uppstod en stor saltöken med några kvarvarande supersalta sjöar.

Exempel på intressanta dykställen i Medelhavet

Ustica, Italien

Ustica är en liten ö utanför Capo Callo i Italien. Den är cirka 9 km tvärs över och har en bofast befolkning på drygt 1300 individer. Man kan ta färjan till Ustica från Palermo.

Ustica är mest känd för sina dykmöjligheter och det finns flera dykskolor på ön. Vattnen kring Ustica lockar med rev, grottor, tunnlar och stup. Ustica är särskilt populärt bland dykare som vill dyka djupt, men det finns intressanta platser att utforska även för den som inte vill gå djupt ned. Vattnet kring Ustica har varit ett marint naturreservat sedan 1986 vilket har gjort att djurlivet här är betydligt mer blomstranden än i närliggande vatten.

medelhavet muranorEn av de många intressant dykställena kring Ustica är Secca della Columbara som består av en brant vägg täckt av koraller och havssvampar. Här växer bland annat Caryophyllia smithii och Oscarella lobularis. Längs väggen ser man ofta stora stim av barracudas. På 20 meters djup ligger det sönderbrutna vraket av ett skepp som förliste när det fraktade marmor. Skeppet har legat här sedan år 2005 är numera hem åt massor av koraller och svampar, och här trivs bland annat seriola, havsabborre och den färgsprakande läppfisken Thalassoma pavo.

Lo Scoglia del Medico är en grotta utanför Ustica som bland annat är smyckad med sjöanemoner, koraller och havssvampar. Det finns en bred ingång till grottan på 20 meters djup. Hela grottan är ungefär 70 meter lång. Där man kommer ut ur grottan går det ofta att se stora stim av frökenfiskar. Det finns legend förknippad med den lilla kobbe som sticker upp ur vattnet vid den här dykplatsen. Enligt utsago ska en patient ha varit så missnöjd med sin läkare att han strandsatte honom på kobben och lämnade honom där för att dö.

La Alghe Bianche är resterna av vad som troligen är en pir som uppfördes under det gamla romarrikets tid. Här har man gjort intressanta arkeologisk fynd. Många fiskar har gjort piren till sitt hem, liksom mindre mobila varelser såsom gorgonia-koraller.

Om det är blåsigt när du besöker Ustica är vårt tips Punto Omo Morto, en skyddad dykplats som brukar vara säker även när de flesta andra dykplatser har höga vågor. Starta dyket från bukten och följ undervattensväggen tills du kommer till grottan. Om du fortsätter vidare kommer du till ett drop-off.

Malta

Ön Malta ligger söder om hälen på den italienska stöveln, och omgärdas av en skärgård som bland annat innehåller öarna Gozo, Comino och Cominotto. Maltas klimat karaktäriseras av en varm och torr sommar (april – oktober) som följs av en sval vinter. När det är som kallast på Malta, vilket är i januari och februari, kan lufttemperaturen gå ner till under +10 grader C.

medelhavet havssuggaKring Malta ligger massor av intressanta dykställen och det finns gott om dykskolor och dykoperatörer på ön. Exempel på populära dykställen är The Blue Lagoon, Um el Faroud, Tugboat Rozi, Azure Window och Reqq Point Reef. Exempel på djur som håller till kring Malta är barracuda, grouper, stingrocka, kardinalfisk, papegojfisk, muränor, bläckfiskar och sjöhästar.

Siktdjupet kring Malta brukar ligga kring 30 meter. Vattentemperaturen är 14°-17° C december – april och 18°-25° C maj – november. Det dyks kring Malta året runt, men under den kalla årstiden kan man behöva lite tjockare våtdräckt för att inte börja frysa snabbt.

Utanför ön Comino ligger The Blue Lagoon, ett skyddad område som fungerar som barnkammare för en lång rad marina arter. Man behöver inte kunna dyka djupt för att besöka denna dykplats för den ligger på 2-15 meters djup. I sanden gömmer sig olika plattfiskar (inklusive Mdelhavsflundran) medan de stenigare områdena är hem åt bläckfiskar och unga barracudor.

Um el Faroud är ett tankerfartyg som vilar på 26-35 meters djup i sanden utanför Malta. Skeppet Um el Faroud är över hundra meter långt och är fortfarande i mycket gott skick. Det byggdes i England i slutet av 1960-talet och var i bruk ända tills 1995 då en explosion ombord skadade nio personer medan Um el Faroud låg i torrdocka på Malta. Tre år senare sänktes Um el Faroud för att bli en dyksajt. Dörrar och fönster togs bort innan fartyget sänktes för att minska risken för att någon dykare ska råka bli instängd i vraket. Man bör dock aldrig ge sig in i ett sjunket skepp utan erforderliga säkerhetskunskaper. Det finns massor att upptäcka utanpå vraket, och precis intill ligger dessutom ett rev med smågrottor.