Planera din dykresa och ekonomi

planera dykningOavsett om man är nybörjare och gör sina första nedstigningar, om man dyker regelbundet vid kända undervattensvärldar som Stora Barriärrevet utanför Australien eller om man är en erfaren äventyrare som stiger ner i vattenfyllda gruvschakt eller undervattensgrottor så är dykning ett intresse som kräver kunskaper, omdöme och planering.

Säkerhet och ekonomi är två aspekter som man inte bör ta lätt på, dels av uppenbara skäl, som att man inte bör riskera sin hälsa i onödan men också av smidighetsskäl. Till exempel vill man ju kunna ägna sig åt just dykning när det är det man rest till Hawaii, Thailand eller Galapagosöarna för att göra och inte stå i köer till banker eller växlingskontor och slösa bort värdefull dykningstid.

Vad som blir smidigast påverkas naturligtvis av vart det är man ska. Ska man dyka i en isländsk sjö eller vid ett korallrev utanför Filipinerna så innebär det naturligtvis olika ekonomiska förutsättningar, från allt vad gäller växelkurser och olika länders valutor till möjligheterna att ens använda annat än kontanter.

Hur stor del av utgifterna kan klaras av innan man ens reser? Hur mycket måste man räkna med att behöva spendera? Har man egen dykutrustning eller planerar man att hyra på plats? Är kreditkort att föredra framför kontanter? Dessa och andra frågor kan vara vettigt att ställa sig innan man reser.

Kort är alltid smidigare än kontanter

För den erfarne dykaren såväl som för den som nyligen börjat dyka så är det viktigt att man kan lägga den tid man önskar på sitt intresse och inte behöva fastna i till exempel köer till bankomater eller i förvecklingar när hotellräkningen ska betalas. I dylika situationer är det smidigare och, ofta, billigare och enklare att använda kort istället för kontanter.

Att ha ett bra kreditkort gör resan och vistelsen enklare och smidigare, man kan göra de utgifter man tycker sig behöva, ta kostnaderna senare och lägga all fokus på dykningen. Oväntade utgifter eller investeringar i till exempel guidning eller utrustning hanteras enkelt med hjälp av kreditkortet och man behöver inte alls ha samma koll på öret hur mycket man spenderar. Jämför kreditkort på Sverigekredit för att hitta ett bra alternativ för din resa. Där kan du hitta kreditkort som ger bra rabatter vid bokning av resor och hotell samt många andra förmåner.

Säkerhet är viktigt för alla dykare, inte bara när man är under vattenytan utan även på land. Att bära kontanter är en risk, även i länder med låg brottslighet. Att bli av med ett kreditkort innebär inte alls samma fara, även om något skulle hända.

Betala med kort i förväg

Det är inte ovanligt att dykning sker ganska långt ifrån civilisationen. Är man till exempel på, eller utanför en ö som ännu inte exploaterats av vare sig andra dykare eller turister så kan kommunikationen med omvärlden bli knapphändig, liksom givetvis även möjligheterna till att hantera ekonomin. Vid sådana tillfällen kan det vara smart att betala med kort i förväg, att kostnaderna redan är hanterade innan man sätter sig i båten och i lugn och ro kan fokusera på dykningen istället för att fundera över pengar.

Viktigt att tänka på

Innan man reser bör man se över hur ens försäkringar ser ut. Detta gäller givetvis de som rör resan som sådan och de som rör hälsan ifall man skulle bli sjuk när man är iväg. Om man är oförsiktig eller har otur, exempelvis om man skadar sig och man visar sig vara oförsäkrad så är det viktigt att man har en plan b, det vill säga har tillgång till pengar så att situationen kan lösas. Detta är en av många anledningar till att man även bör ta en titt på hur ens kortförsäkringar ser ut, ifall olyckan skulle vara framme. Kanske vill man även vara på den säkra sidan och ha mer än ett kreditkort med sig? Frågor som dessa kan man med fördel diskutera med sin bank och gemensamt komma fram till vilken lösning som blir bäst.