Röda havet

Röda havet är en del av Indiska oceanen, och avskiljer den afrikanska kontinenten från den Arabiska halvön (som är en del av Asien). Röda havet är jordens nordligaste tropiska hav och bland dykare är det bland annat känt för sin förhållandevis höga salthalt och den speciella fauna och flora detta har gett upphov till.

röda havet

Röda havet är ett långsmalt hav – trots att det är cirka 225 mil långt är det aldrig mer än 36 mil brett ens på de bredaste punkterna. Det är en del av de Östafrikanska riftsystemet. Röda havet är förbundet med Medelhavet via Suezkanalen i norr. I söder utgör sundet Bab el-Mandeb gränsen mellan Röda havet och Adenviken i Indiska oceanen.

För europeiska dykare som önskar dyka i tropiska vatten ligger Röda havet bekvämt till rent geografiskt; det tar till exempel bara 5 timmar att flyga från Stockholm till den israeliska kustorten Eliat, och man behöver inte oroa sig över jetlag.

Är röda havet rött?

Röda havet är i normalfallet inte rött, men havsytan kan färgas röd av rödbrun klorofyll från cyanobakterien Trichodesmium erythraeum under de säsongsvis återkommande algblomningarna. Om detta är anledningen till att Röda havet kallades för just Röda havet (Erythra Thalassa) av de gamla grekerna är oklart, men det är från gammalgrekiskan som havet har fått sitt namn på språk som svenska och engelska.

Länder som har kust mot Röda havet

röda havet fiskI Afrika: Egypten, Sudan, Eritrea, Djibouti

I Asien: Saudiarabien, Jemen, Israel, Jordanien

Det är alltså totalt sex olika länder som har kust mot Röda havet. Hur populära de är som dykdestinationer varierar rejält, bland annat beroende på den politiska stabiliteten i landet och hur pass utvecklad turistnäringen är både i allmänhet och vad gäller just kustnära turism.

Destinationer för dykare

Egypten har länge varit ett populärt och prisvärt resmål för svenska dykare, men den senaste tidens politiska instabilitet i landet har gjort att många börjat se sig om efter andra destinationer. Exempel på Egyptiska turistorter som omgärdas av intressanta dykvatten är Hurghada, El Gouna, Safaga och Marsa Alam på västkusten och Sharm-el-Sheikh, Taba och Dahab i den egyptiska delen av Sinaihalvön.

För den som vill söka sig utanför Egypten finns bland annat Eila i Israel och Aqaba i Jordanien. Eilat är Israels allra sydligaste stad, medan Aqaba är Jordaniens enda kuststad. Båda har en välutvecklad turistnäring.

Om man är mer äventyrligt lagd och vill dyka där få andra internationella turister dyker är Sudan en möjlig destination, med kustorter som Abington, Angarosh, Sanganeb och Shaab Rumi. Den politiska situationen i Sudan är dock långt ifrån stabil.

Att uppleva Röda havet under ytan

havetRöda havet är ett artrikt ekosystem som bland annat innehåller över 1200 identifierade fiskarter, varav cirka 10% är endemiska. Av fiskarna i Röda havet är ungefär 40 arter djuphavsfiskar och det är inte troligt att man träffar på dem under ett vanligt standarddyk. Den djupaste delen av Röda havet är 2211 meter djup och ligger ute i den centrala fåran. Genomsnittsdjupet för Röda havet är strax under 500 meter. För vanliga dykare är det framförallt de grunda havssocklarna som lockar, med sina imponerande korallrev av ljusberoende koraller som inte klarar sig i djupa vatten. Totalt är det ungefär 200 arter av hård och mjuk korall som har identifierats i Röda havet, om man räknar in både ljuskrävande arter och sådana som kan leva längre ned i djupet.

Längs Röda havets kust sträcker sig ungefär 200 mil av korallrev. Dessa rev är 5000 – 7000 år gamla och utgörs till stor del av koraller ur släktena Acropora och Porites. Röda havet har också rev som ligger lång från kusten, inklusive en del atoller.

Klimat, vattentemperatur, med mera

För den som vill åka på en dykresa till Röda havet kan det vara bra att veta att klimatet i den här delen av världen domineras av två monsunsäsonger; den nordostliga monsunen och den sydvästliga monsunen. Vindarna kan vara starka och påverka havet, så att ha en dykguide med lokalkännedom är bra. På samma sätt är det viktigt att informera sig om hur det står till med strömmarna där man vill dyka, för det finns en hel del riktigt starka strömmar i Röda havet.

Vad gäller vattentemperaturen så är Röda havet ett av världens varmaste hav. Under sommar är genomsnittstemperaturen för ytvattnet cirka 26° C i norr och cirka 30° C i söder. Under vintern är ytvattnet lite kallare, men vanligen bara några få grader. Dykning äger rum här året runt och man behöver inte ha en hel våtdräkt såvida man inte är mycket frusen av sig eller tänker tillbringa lång tid i vattnet.

Det regnar mycket lite över Röda havet och i områdena kring havet, så man behöver inte direkt oroa sig över att dyksemestern ska regna bort. Landmassorna kring Röda havet är öknar eller halvöknar och får i snitt 6 cm nederbörd per år. När det regnar är det vanligen i form av korta åskskurar.

Salthalt

Röda havet har en hög salthalt året om, vilket är viktigt att ta hänsyn till som dykare. Om man är van vid att dyka i vatten med lägre salthalt kan det ta en liten stund innan man vänjer sig vid sin ökade flytförmåga.

Röda havet omgärdas av ökenlandskap, det faller i snitt 6 cm regn per år och det finns inte något stort tillflöde av sötvatten till havet. I kombination med hög avdunstning ger detta en hög salthalt med liten variation över året. Havsvatten från (den något mindre salta) Indiska Oceanen kan bara komma in via det smala Adensundet.

Lägst salthalt har Röda havet nära Adensundet, där ligger den på cirka 36 ppm. I den nordligaste delen av Röda havet ligger salthalten på över 40 ppm. Detta kan jämföras med att den genomsnittliga salthalten för världens hav är cirka 35 ppm.

Tidvatten

Tidvattnet är mest märkbart i söder nära Adensundet, där skillnaden den kan vara så mycket som 90 cm. I norr, nära Suezkanalen, kan man räkna med en skillnad på 60 cm. Centrala Röda havet (Jeddah-området) har nästan ingen tidvattenskillnad alls.

Blue Hole – ett exempel på en populär dykplats i Röda havet

blue holeEtt exempel på de många fascinerande dykplatser som existerar i Röda havet är Blue Hole – det blå hålet. Blue Hole är ett sjunkhål på havsbottnen några kilometer norr om Dahab i Egypten. Hålet är cirka 130 meter djupt och har en öppning (”The Saddle”) som ligger ungefär 6 meter under havsytan. Här finns också en 26 meter lång tunnel (”The Arch”) vars topp ligger 56 meter ned och därmed inte är lämplig att utforska för den som inte har särskild djupdyksutbildning och erfarenhet.

Blue Hole och området omkring är mycket vackert med massor av koraller, revfiskar och andra marina djur och växter som gillar korallrev. Man behöver inte dyka djupt eller ge sig in i själva hålet för att uppskatta ett dyk här.

Enligt legenden hemsöks Blue Hole av ett spöke; en flicka som enligt berättelsen ska ha dränkt sig här för länge sedan för att undkomma ett arrangerat äktenskap.