Silfra

Island är ett land som de flesta förknippar med varma källor, islandshästar och ett fantastiskt vackert vinterlandskap. Men på Island finns även fantastisk vacker dykning. En annorlunda upplevelse i ett kristallklart vatten. Välkommen till Silfra – Islands paradis under vattenytan.

Silfra bild 1

Unikt vatten där plattorna möts

silfra bild 2En sak som gör dykningen så unik är att vattnet är så extremt klart. Det går att likna med medelhavets bästa delar men här är vattnet betydligt renare. Dyk på 20-40 meters djup och njut av en varierande undervattensmiljö samtidigt som du ser över 75 meter. Den djupaste punkten är 63 meter.

Här möts två kontinentalplattor vilket även gör att du kan simma från Europa till Amerika. Eller i alla fall från den Euroasiatiska kontinentalplattan till den Nordamerikanska plattan.

Vad kostar det?

Reseföretaget Vulkanresor är ett av de företag i Sverige som anordnar utflykter i Silfra. Utflykterna kan bokas på plats på Island men som det mesta är det en fördel att boka redan i Sverige för att vara säker på att få en plats.
Prisexempel är 3200kr (2016) och då ingår 2 dyk på vardera ca 30 minuter. Dykutrustning får lånas (ingår i priset) och en instruktör är med under hela dyket. Resebolaget kan även hämta upp på hotellet samt bjuder på fika mellan de olika dyken.
Det krävs inträdesavgift för alla som vill dyka i Silfra. Den kan lösas på plats om man vill dyka privat. I detta exempel ingår det däremot i priset.

Räkna med att utflykten tar ca 6-8 timmar.

Flyg till Island
Att flyga till Island tar ca 3 timmar . En flygbiljett via Flygresor.se kostar från 2200kr.(tur och retur) och uppåt. Priserna varierar däremot kraftigt så det är en stor fördel att boka i förväg och vara flexibel gällande avresedatum.

Boende
Boende kostar ungefär som i Sverige. En natt på ett dubbelrum via bokningssidan Trivago.se kostar ca 1000kr. Det finns däremot billigare alternativ i B&B. Priserna ligger i så fall på 500-800kr natten. Billigaste alternativet är att bo på vandrarhem som kostar 300-500kr natten. Tydligt är i alla fall att boendet kostar en hel del i jämförelse med resterande del av resan.

En klar rekommendation för er som söker en annorlunda dykupplevelse!