Sydafrika

Sydafrika ligger på den afrikanska kontinents sydspets, där Atlanten möter Indiska oceanen. Här finns alltså möjlighet att dyka där två världshav går samman. Totalt har Sydafrika över 250 mil av kust och det finns många olika naturtyper att undersöka under ytan. Utanför Godahoppsudden ligger hundratals skeppsvrak i olika stadier av förfall, eftersom Godahoppsudden alltid har varit farlig att passera till sjöss. Man måste bland annat kunna hantera de mycket starta vindar som blåser här.

sydafrika 2

Dyk med Great White Sharks

Två av de mest välkända industrinationerna för den som vill få chans att dyka med Greate White sharks, eller vithajar som vi säger på svenska, är Gansabaii och Mosselbaii. Den rekommenderade säsongen för vithajsdyk är april – september. På plats i Gansabaii och Mosselbaii kan man också träffa på andra stora havsdjur, såsom delfiner, sydafrikansk pälssäl och sydafrikansk pingvin (Jackass penguin).

Dyk med Ragged-Tooth Sharks

dykning sydafrikaUnder perioden juni – september samlas Spotted ragged-tooth sharks – på svenska kända som Sandtigerhajar – utanför den Sydafrikansk kusten för att para sig. En populär destination för dykare som vill få en chans att uppleva dessa hajar på nära håll är Aliwal Shoal, som ligger mellan Durban och Port Shepstone. Under parningstiden kan man hinna med att se över ett dussin Sandtigerhajar under ett dyk, och ibland har man tur och stöter på samlingar som innehåller 40 hajar eller mer.

Som bonus kan nämnas att även Hammarhajen tillbringar sommaren här, och du har också chans att träffa på delfiner, muränor, rockor, djävulsrockor, med mera.

Under sommaren är vattentemperaturen vid Aliwal Shoal 24 grader C i genomsnitt, medan den som dyker på vintern måste hantera temperaturen på ned till19 grader C. När du planerar din dykresa, glöm inte bort att Sydafrika ligger på södra halvklotet så när det är sommar i Sverige är vinter i Sydafrika och vice versa.

Visibiliteten utanför Aliwal Shoal varierar rejält, från 5 meter till uppemot 40 meter.

Protea Banks revsystem

sydafrikaProtea Banks är ett revsystem som ligger cirka 8 km utanför Shelly Beach. Hit kommer dykare främst för att få se stora stim av bland annat Yellowtail, Kingfish, Baccaracuda och Tonfisk. Värt att tänka på är dock att dessa stora stim givetvis tenderar att locka till sig stora rovfiskar – inklusive hungriga tjurhajar, som i området är kända som Zambezi. Sommaren är den bästa årstiden för den som vill träffa på Zambezi här, liksom Hammarhajar. Tigerhajar är vanligast under perioden februari – maj. Ragged-tooths brukar kunna ses under maj – november.

Protea Banks rekommenderas inte för nybörjare. Det har skett dödsfall här och det har även inträffat situationer som krävt att dykare räddats med helikopter. Bäst är att dyka med en seriös dykorganisatör som har gedigen lokalkännedom.

Att dyka vid Protea Banks innebär vanligen att man går ned till cirka 30 meters djup och sedan låter sig driva med en medelhård ström. Sedan plockas man upp igen på en annan punkt än den man startade.

Tips! Om du vill se knölvalar när du dyker är juni – december den bästa perioden vid Protea Banks.

Om Sydafrika

dykningSydafrika har en väl utvecklad turistnäring och man kan bo på allt från moderna lyxhotell till enkla safaritält under sitt besök. Landet har ungefär ett dussin officiella språk, men det är mycket vanligt att personer i turistnäringen talar engelska.

Klimatet längs den nordöstra kustlinjen, mot Mozambiques gräns, får mycket nederbörd vilket ger en tropisk känsla. Längre söder ut påminner klimatet mer om det som råder vid Medelhavet, med varma torra somrar och regn som nästan uteslutande faller under den svalare delen av året. Precis som vid Medelhavet finns det gott om vinodlingar här, så den som vill kan kombinera sin dyksemester med att besöka vingårdar och provsmaka lokala produkter.

Den valuta som används i Sydafrika heter Rand (Suid-Afrikaanse rand). 1 rand består av 100 cents.

Valutakoden är ZAR.