Turks and Caicos Islands

Turks- och Caicosöarna (Turks and Caicos Islands) är ett av Storbritanniens utomeuropeiska territorier i Karibien. Det består av den större ögruppen Caicos Islands och den mindre ögruppen Turks Islands. Totalt omfattar territoriet en mycket stor mängd öar och skär, men det är bara åtta öar som är bebodda. Båda ögrupperna är en del av Lucayan Archipelago i norra Västindien.

Den bofasta befolkning uppgår till cirka 32 000 personer, varav över 23 000 bor på ön Providenciales (vanligen kallad Provo av lokalbefolkningen). Huvudstaden Cockburn Town ligger dock inte på Providenciales utan på Grand Turk.

Under ett genomsnittligt år har Turks- och Caicosöarna circa 350 soldagar. Under sommarsäsongen brukar vattentemperaturen hålla sig kring 28 grader C i genomsnitt, medan den under vintersäsongen kan gå ned mot 23 grader C. Visibiliteten i vattnet brukar vara mellan 25 och 40 meter. Precis som i resten av regionen finns risk för orkaner under orkansäsongen, men det är ovanligt att Turks- och Caicosöarna drabbas av något allvarligt. Orkansäsongen är juni – oktober.

Vattnen kring Turks- och Caicosöarna är fyllda av marina djur och växter och vid revdyk brukar man kunna få se bland annat havssköldpaddor, groupers, rockor och Caribbean reef sharks. Knölvalssäsongen är januari, februari och mars.

Turks Islands

Turks Islands bildar en kedja som sträcker sig i nord-sydlig riktning. Endast två av öarna har bofast befolkning: Grand Turk och Salt Cay. På Grand Turk bor flera tusen personer och här ligger huvudstaden Cockburn och den internationella flygplatsen. På Salt Cay uppgår befolkning bara till drygt ett hundra individer.

Caicos Islands

Den största ön i ögruppen Caicos Islands är Middle Caicos men här finns färre än 200 bofasta personer. Den mest befolkade ön är istället Providenciales där det bor över 23 000 personer. Övriga befolkade öar är North Caicos, South Caicos, East Caicos och Parrot Cay. På East Caicos är det bara resortpersonal som är permanentboende.

Exempel på intressanta dykplatser

Knölvalar

Genom Turks- och Caicosöarnas vatten går en migrationsrutt för knölvalar (Megaptera novaeangliae). Migrationssäsongen startar i januari och fortsätter i februari och mars, ibland även i april. Februari och mars brukar vara de mest intensiva månaderna.

En populär dykplats för dykare som hoppas på att få se dessa bjässar är vattnen kring den lilla ön Salt Cay i Columbuspassagen. Salt Cay ligger cirka 1,2 mil sydväst om Grand Turk. Det finns dykarrangörer som ordnar dagsturer från Grand Turk, men det går även att bo på lilla Salt Cay.

Knölvalar är långt ifrån det enda intressanta med vattnen kring Salt Cay, här finns till exempel ett gammalt brittiskt krigsskepp att utforska och naturen tillhandahåller både grottor och väggar. Att man anländer utanför knölvalsäsongen är alltså inte någon anledning att skippa Salt Cay.

Columbus Marine Park

Det är tillåtet att dyka inne i skyddsområdet Columbus National Marine Park så länge man följer reglerna. Här finns ungefär två dussin utmärkta dykställen, inklusive många väggdyk. Här lever bland annat Nassau groupers, yellowtails, havssköldpaddor, triggerfish, razorfish och amhajar (Ginglymostoma cirratum ). I södra delen finns det ålträdgårdar.

Väggar

North West Point

North West Point ligger strax utanför Providencial (Provo) och är därför ett populärt val för resenärer som bor på Provo och vill dyka lokalt. Här finns en vägg som startar på 11 meters djup och är fylld av hårda och mjuka koraller. I och kring väggen bor bland annat många olika sorters skaldjur, liksom fiskar såsom barracudor och angelfish.

Grace Bay

Ett annat alternativ för den som vill hålla sig nära Provo är Grace Bay, ett dykställe som skyddas av ett långt barriärrev. Här finns flera små väggar varav de grundaste startar på 9 meters djup. Gravida reef sharks brukar håll till här när det är säsong.

West Caicos

West Caicos är en obebodd ö belägen sydväst om Provo. Här finns väggar täckta av staghorn corals, barell sponges, med mera. Det är inte så många som dyker här, och eftersom ön dessutom är obebodd skapas en känsla av att man befinner sig långt från civilisationen. Pelagiska fiskar svänger gärna förbi på jakt efter något ätbart, och bland de bofasta fiskarna hittar vi bland annat snappers, groupers och stora stim av blue tangs.

French Cay

French Cay är en liten ö söder om Provo och i dess vatten finns en vägg där man brukar kunna se stora fiskar som amhajar, muränor och örnrockor. Ibland kommer även mantarockor och hammarhajar simmandes förbi.